Loading. Please wait.

PROJEKTY INDYWIDUALNE

Dom Bauhaus

https://startamz.eu/wp-content/uploads/2022/07/BH-Exterior-.jpg
https://startamz.eu/wp-content/uploads/2022/07/BH-Main-hall.jpg
https://startamz.eu/wp-content/uploads/2022/07/BH-Kitchen.jpg
https://startamz.eu/wp-content/uploads/2022/07/BH-Hall.jpg
https://startamz.eu/wp-content/uploads/2022/07/BH-Stairway.jpg
https://startamz.eu/wp-content/uploads/2022/07/BH-Biblioteka.jpg
https://startamz.eu/wp-content/uploads/2022/07/BH-Biblioteka-2.jpg
https://startamz.eu/wp-content/uploads/2022/07/BH-Sleeping.jpg
https://startamz.eu/wp-content/uploads/2022/07/BH-Incoming.jpg
https://startamz.eu/wp-content/uploads/2022/07/BH-Toilet.jpg

Dom Bauhaus

Title:

Description:

PROJEKTY INDYWIDUALNE

Dom Bauhaus

BH Exterior
BH Main hall
BH Kitchen
BH Hall
вАУ–§вАУ–ДвАУ–ИвАУвИЮвАУ—ФвАУ
Дизайн-проект дома 138,4 кв.м
Дизайн-проект дома 138,4 кв.м
Дизайн-проект дома 138,4 кв.м
BH Incoming
–Ф–Є–Ј–∞–є–љ-–њ—А–Њ–µ–Ї—В

Realizacja stylu Contemporary w nowoczesnym domu

 

Informacje o projekcie:

– Dom o powierzchni 200 m2 – 2 kondygnacje

Wyzwania projektowe:

Klientowi zależało na minimalistycznym projekcie domu, wykorzystującym elementy stylu klasycznego z początku XX wieku. Zaproponowaliśmy wykorzystanie niektórych elementów stylu Bauhaus, ale nie podążanie dokładnie w tym kierunku.

W domu udało nam się uzyskać wrażenie zwiewności i lekkości, dzięki braku zbędnych, rozpraszających i niefunkcjonalnych detali mebli i dekoracji. Każdy obszar domu ma swoje własne oświetlenie.
Zastosowano zarówno lampy wbudowane, żyrandole wiszące, jak i lampy stołowe.

W przypadku parteru głównym wyzwaniem było połączenie dwóch obszarów – publicznego i prywatnego – tak, aby nie nakładały się na siebie i nadawały się do wykorzystania przy różnych okazjach, w tym na przyjęcia dla mało znajomych gości.

W pierwotnym projekcie schody między pierwszym a drugim piętrem były wykonane z betonu i zajmowały dużo miejsca, dlatego zdecydowano się na przeprojektowanie ich tak, aby były lżejsze i «bardziej przestronne».

Ponadto właściciele chcieli uniknąć rozległej przebudowy domu i uczynić go bardziej funkcjonalnym i otwartym. Niezbędny był mały kominek.

Przy minimalnej przebudowie pomieszczenia możliwe było stworzenie większej jadalni obok kuchni, co pozwoliłoby gospodyni na wygodne przemieszczanie się między pomieszczeniami, na przykład podczas nakrywania do stołu.

Pojawiła się też osobna pralnia, szatnia i łazienka. Pokój ten znajduje się w części prywatnej – za kuchnią, i nie dostępna dla gości.
Nowo zaprojektowana klatka schodowa nadała przestrzeni nowoczesny charakter i stała się ozdobą parteru. Właściciele mogą teraz okrążać pomieszczenie zarówno zgodnie z ruchem wskazówek zegara, jak i w przeciwnym kierunku, natomiast goście mogą przechodzić z korytarza bezpośrednio do salonu.
Za telewizorem zaprojektowano kompozycję z paneli ściennych MDF nawiązującą do Mondriana, która nadała całemu pomieszczeniu «twist».

Pierwsze piętro to strefa całkowicie prywatna. Właściciele poprosili jednak o podzielenie go na część przeznaczoną dla właścicieli domu i część dla dzieci.

Zadanie obejmowało dwa pokoje dziecięce, główną sypialnię i łazienkę. Właścicielka również chciała mieć łazienkę w sypialni.

Także w tym przypadku przydały się schody zaprojektowane w centrum domu.
Dzięki temu właściciele otrzymali własny pokój z łazienką, a dla dwóch pokoi dziecięcych zaprojektowano osobną ubikację.

Strefa prywatna dzieci została celowo odsunięta od głównej sypialni, aby uniknąć niepotrzebnego hałasu. Mieszkańcy mogą kontaktować się ze sobą na piętrze w bibliotece, która służy jako łącznik między dwoma prywatnymi strefami. W pierwotnym projekcie obszar ten był niefunkcjonalny, a jego przeznaczenie było niejasne.

Projekt umeblowania biblioteki został opracowany na zamówienie. Oryginalne drzwi dwóch szafek, w różnych kolorach, nawiązują do wystroju parteru.